Jamboree

I sommar åker vi på Jamboree22 – ett läger för alla scouter i hela Sverige. Det kommer bli en superhäftig upplevelse ni inte vill missa!

Vad är ett Jamboree?

En nationell jamboree är ett jätteläger som samlar scouter från hela landet och som också gästas av scouter från andra delar av världen. En nationell jamboree sker vart fjärde år (senaste gången var 2017). Under en vecka möts mer än 10 000 barn, unga och vuxna för att tillsammans skapa och uppleva äventyr, utmana sig själva och lära känna nya kompisar.

På en jamboree kommer du tillsammans med din patrull leva lägerliv med allt vad det innebär i form av tältresning, lägerbyggen och matlagning. Det kommer finnas alla möjliga lägeraktiviteter som konserter, sport, hantverk, patrullutmaningar, hinderbana, bad och lägerbål. Det finns också finnas samlingsplatser där man träffar andra scouter i samma ålder för att hänga, spela spel, fika, lyssna på musik och bara vara!

Mer info om aktiviteter på lägret för olika åldrar hittar ni på lägrets egen webbplats.

Var?

Jamboree22 arrangeras i Norra Åsum i Skåne. Lägerområdet ligger ett par kilometer sydväst om Kristianstad och har en blandad terräng, både äng, skog, glesa dungar och vattendrag, vilket passar scouting och lägeräventyr perfekt. Dessutom finns en färdig infrastruktur med vatten, avlopp samt flera fasta byggnader på området som kommer att underlätta både planering och utförande för jamboreen.

När?

Lördag 30:e juli – lördag 6 augusti 2022.

Vi ses kl 08:45 i ankomsthallen på Stockholm C för gemensam resa med tåg till Kristianstad, och sen buss till lägerområdet i Norra Åsum. Vi är tillbaka på Stockholm C den 6:e augusti kl 18:40.

För vem?

Scouter som är upptäckare och äldre får åka med. Vi tror att det är lite för långt för spårarna så vi planerar ett kortare läger i början av sommaren som alla kan vara mer på också 🙂

Kostnad

Avgiften kommer bli max 4400 kr per deltagare inkl. resa. Vi kommer försöka få ner kostnaden mer än så men eftersom vi inte kan få offert på resan så här tidigt sätter vi en maxgräns istället och så hoppas vi på billigare. Vi vill såklart att alla ska kunna följa med även om det är ett dyrare läger än vanligt så kontakta gärna styrelsen om ni önskar en subventionerad avgift.

Det finns även olika fonder man kan söka pengar, t ex scouternas stödfond. Fråga gärna din ledare eller styrelsen för mer info.

Betalningen kan göras allt på en gång eller uppdelat på två tillfällen. I så fall ska 3000 kr betalas senast sista januari och resten senast sista april. Betalning sker i båda fallen till Equmenia Hässelby bankgiro 5101-7192 eller via swish 1230554113.

Eftersom det är ett stort läger måste anmälan skickas in i god tid. Sena anmälningar kommer kosta extra så se verkligen till att anmäla er i tid. Sista anmälningsdag är 21:a januari 2022. Obs. även att avanmälan inte kommer vara möjlig efter 31:a januari 2022. Om man ej avanmält sig från lägret i tid behöver man tyvärr stå för hela lägeravgiften då vi som förening måste stå för hela kostnaden till Jamboree.

Uppdatering: Slutgiltig kostnad

Den slutgiltiga kostnaden per scout blir nu 3100 kr tack vare ett stipendium från Lindau-stiftelsen.

Packlista

Här hittar ni en packlista som innehåller det viktigaste. Anpassa efter behov!

Övrigt

  • Alla scouter behöver ha med sig en matlåda som kan förslutas och diskas och läggas i ryggsäck. Vissa dagar kommer vi göra lunch på morgonen och ta med oss.
  • Alla scouter behöver ha med sig matsäck på tåget dit. Förvaras förslagsvis i matlådan från punken innan.
  • Vi kommer gå mycket och (förhoppningsvis) kommer det vara varmt och soligt. Solkrämvattenflaska och ordentliga skor är viktigt!
  • Det finns även risk att det inte är varmt och soligt men vi kommer ändå vara ute hela tiden, så ta med både regnjacka och regnbyxor.
  • Har ni inte ordentliga regnkläder, ryggsäckar, matsaker eller annat man behöver på läger? Fråga er ledare om det finns att låna / köpa begagnat!
  • Kolla in https://www.scouterna.se/jamboree22/deltagare/ för info om lägret.

Frågor och svar

Hur stort är lägerområdet?

Tillräckligt stort för att husera tusentals scouter 🙂 Förhoppningen från lägret är att bli större än Jamboree17 som hade 11 000 deltagare.

Hur fungerar det med matlagning, matallergier, osv?

I anmälan fyller ni i eventuella allergier och matpreferenser. När vi är på lägret kommer vi få råvaror utdelade patrullvis varje dag och sedan lagar vi maten i patrullerna på gasolkök. Maten vi får kommer vara anpassad efter de preferenser vi angett i anmälan.

Vad finns det för program?

Varje åldersgrupp (upptäckare, äventyrare, utmanare och rover) kommer ha en egen hubb med aktiviteter och utöver det kommer det finnas gemensamma aktiviteter som t ex konserter och kaféer. Läs mer om aktivitetshubbarna här.

Hur hanterar lägret säkerhet, sjukvård, osv?

Säkerhet och trygghet är en viktig fråga för oss. Vi är väl förberedda och har lång erfarenhet av att arrangera stora läger. I Kristianstad har vi tex löpande kontakt med närliggande samhällsfunktioner som polis och brandkår, vi har krisplaner och sjukvårdarteam på plats och medverkande kårer förbereder sig på hemmaplan. Dessutom är alla våra ledare och funktionärer utbildare i Trygga Möten som handlar om att förutse och agera i frågor om tex mobbning. Organisationen: Den enskilda scouten tillhör en liten grupp om 6–7 personer och en ledare, ett par patruller bildar en större enhet/avdelning osv. Därför kan vi skala upp och ner och klarar av att arrangera läger för 10 000-tals scouter samtidigt.

Hur tar vi oss dit och hur lång tid tar det?

Vi kommer åka tåg från Stockholm Central till Kristanstad och därefter en kort busstur till lägerområdet i Norra Åsum. Tågresan kommer ta ca 5 timmar. Kostnad för resa ingår i lägeravgiften ni betalar till oss.

Kommer mobiltelefoner fungera?

Det kommer finnas möjligheter att ladda elektronik på lägerområdet. De brukar dock vara ganska begränsade så en powerbank brukar vara ett populärt val för de som vill ha med sig telefon. Tidigare år har man lämnat in sin pryl till en bemannad laddstation med begränsat antal platser. Vi vill uppmuntra scouter att inte använda sina telefoner allt för mycket utan istället njuta av lägerlivet! Obs. också att lägret inte kan ansvara för skadade eller försvunna telefoner och annan elektronik. Har man medicinskt behov av el finns det lösningar för det. Skriv isf det i anmälan.

Vad gör man om man får hemlängtan?

Det bästa är att prata med sina kompisar och ledare, kramas och sova på saken. Vi vet att det kan vara jobbigt att vara långt hemifrån men det brukar gå över så håll ut! Det finns även platser på lägret där det finns vuxna som är utbildade för att prata med barn och unga om sånt som känns svårt. Att åka hem under ett läget är ju inget vi rekommenderar eftersom det är långt bort. Om det blir nödvändigt är det extremt viktigt att föräldrar och ledare talas vid innan och inga beslut tas utan att ansvariga ledare blir informerade.

Är det dass eller toaletter? Finns det dusch?

Det kommer finns riktiga toaletter på hela området och även duschar.

Gör vi saker kårvis, patrullvis, eller var och en för sig?

De flesta aktiviteter kommer ske patrullvis. Vi kommer dock bo tillsammans i kåren så vi hittar säkert på roliga saker allihopa också 🙂

Hur funderar anmälan?

Ni anmäler er till oss här och betalning sker till oss i kåren. Sista dagen för anmälan är 21:a januari 2022. Efter det kommer vi som kår att skicka in vår gemensamma anmälan till lägret. När det är gjort kommer det inte längre gå att avanmäla sig eftersom vi blir betalningsskyldiga till lägret för varje deltagare. Det kommer dock gå att ändra personuppgifter ett tag efteråt.

Var kan jag läsa mer om Jamboree22?

All information om lägret finns på scouterna.se/jamboree22.

Kan vi föräldrar komma och hälsa på?

Ja! Besökstider är alla dagar 10-18 (men lägret rekommenderar 1:a – 5:e aug). Vi vill att ni hör av er till er scouts ledare innan ni kommer. Läs mer här: https://www.scouterna.se/jamboree22/besok-jamboree22/

Hur fungerar det med pengar? Kort eller kontanter?

Allt man behöver för en bra lägerupplevelse ingår såklart i avgiften ni redan betalat, men vill man ha något extra (det kommer finnas både kaféer och lägershop) funkar det med kort eller swish. Är inte detta möjligt för er kan kontanter fungera på vissa ställen men lägret avråder från det för att minska riskerna med hantering av kontanter. Ett bättre alternativ kan vara att prata med er ledare och hitta en lösning som funkar.

© Equmenia Hässelby

Equmenia