Saft i påse och en massa scouter

På tisdagen för två veckor sedan möttes miniscouterna som vanligt i Hasselgården.

Miniscouterna har möjligheten att äta middag i Hasselgården innan programmet startar, mot att föräldrarna betalar en mindre summa. Så var det även denna tisdag.

Klockan 17.30 började programmet som vanligt och denna gång var det ”hemlig gäst” som stod på schemat.

Miniscouternas hemliga gäst tog med sig miniscouterna på en resa ut i världen. När scouter säger ”alltid redo” så håller de tre fingrar rakt upp och tummen och lillfingret möts i en cirkel framför handflatan. Cirkeln står för gemenskapen över hela världen och att vi ska hjälpa varandra.

I Sverige bor det drygt 9 miljoner människor. I hela världen sägs det att det finns mellan 3 och 5 gånger så många scouter som det bor människor i Sverige. Det finns många scouter!

Miniscouterna fick frågan vilka länder som de hade besökt under just tisdagen den 18 februari. Bara Sverige svarade alla. Miniscouterna delades upp i tre mindre grupper och fick varsin världskarta. På världskartan färglade de länderna som de hade besökt under dagen. Detta genom vilka länder som maten som de hade ätit under dagen kommer ifrån. Likaså frukter. Kläderna som de hade på sig, var kom de ifrån. Miniscouterna upptäckte att de på sätt och vis hade besökt flera länder under dagen.

Miniscouterna lärde sig att säga hej på fler än 15 språk. Spännande och svårt!

Vi pratade också om skillnaderna mellan de allra rikaste i världen och de allra fattigaste i världen. Några få av världens rika har lika mycket pengar som en massa av världens allra fattigaste. För att visa på detta gjorde vi en tävling, då en miniscout fick två hårtorkar att använda för att få över pingisbollar till andra sidan och samtidigt skulle alla andra miniscouter försöka lyckas med samma sak, fast i andra riktningen, genom att bara blåsa med munnarna.

Reaktionen blev ”det är orättvist”. Vi pratade om att den rike fick arbeta ensam, medan de fattiga var fler och arbetade tillsammans och aldrig gav upp och faktiskt lyckades få över någon pingisboll till andra sidan.

Innan andakten som avslutar varje miniscoutgång fick vi alla dricka saft ur påsar med sugrör, såsom man bland annat kan göra i Nicaragua. Den var en riktigt hit, enligt miniscouterna.

saftipase

© Equmenia Hässelby

Equmenia